Wpływ suplementacji wapnia i witaminy D na gęstość kości u mężczyzn i kobiet 65 lat lub starszych ad 6

Niemniej jednak wielkość zmniejszenia ryzyka złamania była podobna do tej zgłoszonej w badaniu ponad 3400 starszych kobiet francuskich leczonych 1200 mg wapnia plus 800 IU witaminy D lub placebo każdego dnia.17 W badaniu z 2600 starsi Holendrzy mężczyźni i kobiety, nie było zmniejszenia częstości złamań wśród osób otrzymujących 400 jm witaminy D dziennie (bez wapnia), w porównaniu z tymi, którym podano placebo.12 Nasze wyniki różnią się od wyników holenderskiego badania, prawdopodobnie przez przypadek (badaliśmy mniej przedmiotów) lub dlatego, że metody leczenia różniły się. Porównując trzyletnie wskaźniki złamań bezkręgowych wśród kobiet przypisanych do grupy placebo w kilku ostatnich badaniach, stwierdziliśmy, że 19,6 procentowe tempo w tym badaniu było pośrednie między 9 procentami zgłoszonymi dla kobiet, które były średnio 7 lat młodsze niż nasze badani31 i 27 procent zgłaszanych w przypadku kobiet, które były starsze o 13 lat. 17 Nie znamy indywidualnego wkładu wapnia lub witaminy D w wyniki naszych badań. Ograniczone działanie wapnia i witaminy D na gęstość mineralną kości, które było widoczne przede wszystkim w roku 1, wydaje się mało prawdopodobne, aby uwzględnić stały spadek częstości złamań pozakręgowych podczas trzyletniego badania. Wydaje się, że zmniejszenie częstości upadków spowodowane terapią nie ma wpływu na zmniejszenie częstości złamań, ponieważ liczba upadków była podobna w obu grupach. Obniżenie szybkości obrotu kostnego mogło wpłynąć na szybkość złamania, zmniejszając możliwość perforacji beleczkowej i zmniejszając porowatość korową.
Podsumowując, suplementacja wapnia i witaminy D prowadzi do umiarkowanego zmniejszenia utraty masy kostnej i może znacznie zmniejszyć ryzyko złamań pozakręgowych wśród mężczyzn i kobiet w wieku 65 lat i starszych, którzy żyją w społeczności.
Finansowanie i ujawnianie informacji
Wspierane przez dotację (AG10353) z National Institutes of Health oraz umowę (53-3K06-5-10) z Centrum Badań Żywienia Człowieka Departamentu Rolnictwa Amerykańskiego im. Jean Mayera ds. Starzenia się w Tufts University.
Ten artykuł niekoniecznie odzwierciedla poglądy lub politykę Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, ani wzmianki o nazwach handlowych, produktach komercyjnych lub organizacjach nie sugerują aprobaty rządu USA.
Jesteśmy wdzięczni pracownikom Laboratorium Metabolizmu Wapń i Metabolizmu Kości oraz Laboratorom Oceny Odżywiania za ich ważny wkład w to badanie.
Author Affiliations
Z Centrum Badań nad Żywieniem Człowieka im. Jean Mayera w USA na temat starzenia się w Tufts University, 711 Washington St., Boston, MA 02111, gdzie prośby o przedruk należy kierować do dr Dawson-Hughes.
[patrz też: dronedaron, chloramfenikol, alprazolam ]
[patrz też: bliznowiec po operacji, allegro pontony, bol pod lewa lopatka ]